Más abajo encontrarás la versión en español de este post
Diferències entre universitats, empreses i startups
Deixeu-me que us parli d’aquests tres tipus d’actors, que conflueixen en l’avenç tecnològic actual. Detallo les característiques fonamentals de cadascun.
Grups de recerca
- El seu objectiu és fer avançar la frontera del coneixement
- Les seves contribucions són molt petites peces que es van afegint, poc a poc, amb molt d’esforç, sobre de la frontera del coneixement humà. Són com grans de sorra, que es van amuntegant als grans de sorra aportats per altres grups de recerca
- Cadascun d’aquests grans de sorra és una publicació científica.
- Les publicacions són obertes, disponibles per a tota la comunitat científica global. S’han de poder consultar atès que els resultats que genera un grup de recerca canvien la frontera del coneixement i, per definició, els grups de recerca es mouen en aquesta frontera i es basen en el treball d’altres grups per sustentar el seu.
- Els grups han de notificar l’ús de les publicacions d’altres grups de recerca. Ho fan amb les referències o cites bibliogràfiques. Aquestes cites s’han configurat com la principal eina per mesurar la rellevància de la feina d’un grup de recerca: quantes més referències o cites té un treball, més importància científica se li atorga. Els investigadors més citats tenen més prestigi.
- Els investigadors dels grups de recerca tenen doncs pressa per publicar (per posar el coneixement adquirit a disposició de tota la comunitat científica mundial) i esperen la recompensa de la cita del seu treball.
- Els grups de recerca paguen la seva investigació amb finançament, usualment públic. Els governs tenen plans i programes de recerca que financen projectes, normalment de tres anys de durada.
- Quan més diner dedica un país a aquests projectes de recerca, més participació i impacte tenen els seus investigadors en el panorama mundial de la ciència.
- El coneixement punter, de frontera, que els grups de recerca adquireixen fent aquesta activitat té potencial aplicació empresarial i pot generar uns resultats (a vegades en forma de patent) útils per a les persones.
- La conversió d’aquest potencial i resultats en cosa pràctica es fa a través de tres vies principals: 1) La col·laboració amb empreses en temes de R+D, 2) la transferència de tecnologia per llicència de patents i 3) La creació d’empreses Deep Tech. Són spinoffs i startups de fort contingut científic i tecnològic, que defineixen la frontera tecnològica (i que permeten que les dues fronteres, la del coneixement i la de l’aplicació d’aquest coneixement evolucionin en paral·lel).
- Els processos de transferència de tecnologia i de creació de spinoffs connecten doncs les dues fronteres.
Startups
- En qualsevol empresa, una de les principals preguntes o dubtes dels seus responsables és saber quina ha de ser la dedicació de la seva companyia a les dues següents activitats: explorar – explotar (explore-exploit, en anglès).
- Les empreses tradicionals (com diré després) (i malgrat que depèn de cada empresa i sector) estan més decantades cap a l’explotació.
- En canvi, les startups són empreses orientades al Explore.
- Fins la segona part del segle XX, les novetats tecnològiques i les innovacions es generaven a dos entorns: el món de la investigació i l’entorn empresarial tradicional. Però s’han estès massivament les startups, acompanyades pel capital risc, com a nova manera de crear-ne.
- Les startups treballen tecnologia de frontera, disruptiva. Això significa alt risc de desenvolupament.
- El risc és assumit pels emprenedors (els quals dediquen anys a impulsar una idea en la que creuen fermament) i pels inversors (que posen diner per sustentar el desenvolupament tecnològic).
- L’alt risc suposa nivells alts de fracàs.
- Neixen nombroses empreses emergents. Però la major part fracassen. Per optimitzar, s’ha estès la idea de fracassar ràpid: en el moment en que es tenen dubtes sobre el funcionament de la tecnologia, es deixa d’invertir temps i diners en la startup i aquesta desapareix.
- Per aquests motius, els emprenedors repeteixen després de cada fracàs (idealment, fins l’èxit) i els inversors diversifiquen, apostant per molts projectes.
- El retorn prové de les poques propostes que arriben a bon port, via les sortides (anomenats exits), usualment a través de les adquisicions per part d’empreses tradicionals.
- Aquestes corporacions paguen un alt preu de compra de les startups exitoses. Però integren una tecnologia que ha estat desenvolupada, que funciona. Han desaparegut (o minvat) els riscos tecnològic i de mercat. Les empreses tradicionals deleguen doncs un part del risc de desenvolupament en les startups tecnològiques.
- Aquest és el mètode emprenedor, que ha accelerat el ritme de canvi tecnològic.
- Les startups s’agrupen en ecosistemes, els quals congreguen els diversos actors relacionats amb aquesta nova sistemàtica planetària: emprenedors, startups, acceleradores, inversors, mentors, etc.
- Els ecosistemes d’startups es solen ubicar en grans ciutats.
- Avui hi ha centenars d’ecosistemes de startups al món.
- Algunes de les startups poden créixer (escalar) i, poc a poc, passar a una cultura i a una activitat més centrada en l’explotació que en l’exploració. S’han convertit aleshores en empreses tradicionals.
Empreses tradicionals
- Com dèiem, en la balança explore – exploit, es decanten totalment cap a l’explotació.
- Els seus riscos s’ubiquen doncs en les activitats de producció i de comercialització.
- No volen posar-se en perill degut a l’exploració. Els seus portafolis de projectes d’innovació concentren inversions en riscos tecnològics i de mercat mitjos i baixos. Quan s’assumeixen projectes d’exploració de molt alt risc, els pressupostos d’aquests projectes queden controlats, de manera que, en cas de fracàs, no es posi en risc la corporació.
- Aquest és l’entorn empresarial tradicional, amb les empreses tal com les va veure Robert Coase, en els seus treballs sobre costos de transacció. Les empreses que operen en aquest entorn estableixen acords a tots nivells encaminats a l‘intercanvi econòmic, a la producció, distribució i venda de productes i serveis. És la seva habilitat essencial, establir aquestes relacions contractuals amb tota mena d’agents: treballadors, proveïdors, clients, consultors, institucions, etc.
- És un entorn empresarial d’alta dificultat. Una part de les empreses tradicionals són industrials. I avui la indústria encara enormes reptes: exigències de descarbonització (electrificació, eliminació de combustibles fòssils, captació i emmagatzematge de CO2), conflictes globals, que han re-configurat les cadenes de subministrament, l’accés a materials crítics, etc. A més, a la indústria conflueixen molts aspectes d’una economia: energia, terrenys i espais industrials, transport, internacionalització, talent, cultura industrial, innovació, tecnologia… Tants camps trobant-se en les mateixes empreses suposa un gran repte estratègic i de gestió per als seus directius.
- És un entorn on també hi ha moltes incerteses. Però no es concentren tant en el desenvolupament tecnològic com en aspectes com el context geopolític, de relació amb clients, el mercat, etc.
- Les empreses tradicionals han desenvolupat instruments per relacionar-se amb els altres dos tipus d’actors esmentats:
- Les col·laboracions d’innovació oberta i de R+D amb universitats i centres de recerca (les quals es solen formalitzar des dels departaments de R+D d’aquestes empreses tradicionals)
- Les col·laboracions, inversiones o adquisicions en startups (les quals solen ser responsabilitat des de les unitats de corporate venturing o dels fons d’inversió de les empreses tradicionals).
Diferencias entre universidades, empresas y startups
Quiero hablaros de estos tres tipos de actores, los cuales confluyen en el avance tecnológico actual. Detallo las características fundamentales de cada uno.
Grupos de investigación
- Su objetivo es hacer avanzar la frontera del conocimiento
- Sus contribuciones son muy pequeñas piezas que se van añadiendo, poco a poco, con mucho esfuerzo, sobre la línea que marca la frontera del conocimiento. Esas aportaciones son como granos de arena, que se suman a otros granitos de arena aportados por grupos de investigación de todo el mundo.
- Cada uno de estos granitos es una publicación científica.
- Las publicaciones deben ser abiertas, disponibles para toda la comunidad científica global. Se deben poder consultar ya los grupos de investigación, para cambiar la frontera del conocimiento, deben conocerla.
- Los grupos deben notificar que usan publicaciones de otros grupos de investigación. Lo hacen con las referencias o citas bibliográficas. Estas citas se han configurado como la principal herramienta para medir la relevancia del trabajo de un grupo de investigación: cuantas más referencias o citas tiene un trabajo, mayor importancia científica se le otorga. Los investigadores más citados tienen mayor prestigio.
- Los investigadores de los grupos de investigación tienen pues prisa por publicar (para poner el conocimiento adquirido a disposición de toda la comunidad científica mundial) y esperan la recompensa de la cita de su trabajo.
- Los grupos de investigación pagan su investigación con financiación externa, que es usualmente pública. Los gobiernos tienen planes y programas de investigación que financian proyectos, normalmente de tres años de duración.
- Cuanto más dinero dedica un país a estos proyectos de investigación, mayor participación e impacto tienen sus investigadores en el panorama mundial de la ciencia.
- El conocimiento puntero, de frontera, que los grupos de investigación adquieren tiene potencial aplicación empresarial y puede generar unos resultados (a veces en forma de patente) útiles para las personas (a través de las empresas).
- La conversión de este potencial y resultados en cosa práctica se realiza mediante tres vías principales: 1) La colaboración con empresas en temas de I+D, 2) la transferencia de tecnología por licencia de patentes y 3) La creación de empresas Deep Tech, las cuales son spinoffs y startups de fuerte contenido científico y tecnológico, que definen la frontera tecnológica y que permiten que las dos fronteras (la del conocimiento y la de la aplicación de este conocimiento) evolucionen en paralelo).
- Los procesos de transferencia de tecnología y de creación de spinoffs conectan pues ambas fronteras.
Startups
- En cualquier empresa, una de las principales preguntas o dudas de sus responsables es saber cuál debe ser la dedicación de su compañía a las dos siguientes actividades: explorar – explotar (explore-exploit, en inglés).
- Las empresas tradicionales (como diré después y aunque dependerá de cada empresa y sector) están totalmente decantadas hacia la explotación.
- En cambio, las startups son empresas totalmente escoradas hacia la exploración.
- Hasta la segunda parte del siglo XX, las novedades tecnológicas y las innovaciones se generaban en dos entornos: el mundo de la investigación y el entorno empresarial tradicional. Pero se han extendido masivamente las startups, acompañadas por el capital riesgo, como nueva forma de crear esas novedades.
- Las startups trabajan tecnología de frontera, disruptiva. Esto significa alto riesgo de desarrollo.
- El riesgo es asumido por los emprendedores (que dedican años a impulsar una idea en la que creen firmemente) y por los inversores (que ponen dinero para sustentar el desarrollo tecnológico).
- El alto riesgo supone niveles altos de fracaso.
- Nacen numerosas empresas emergentes. Pero la mayor parte fracasan. Para optimizar, se ha extendido la idea de fracasar rápido: en el momento en que se tienen dudas sobre el funcionamiento de la tecnología, se deja de invertir tiempo y dinero en la startup y ésta desaparece.
- Por estos motivos, los emprendedores repiten después de cada fracaso (idealmente, hasta el éxito) y los inversores diversifican, apostando por muchos proyectos.
- El retorno proviene de las pocas propuestas que llegan a buen puerto, vía las salidas (llamados exits), usualmente en forma de adquisiciones por parte de empresas tradicionales.
- Estas corporaciones pagan un alto precio de compra de las startups exitosas. Pero integran una tecnología desarrollada, que funciona. Han desaparecido (o mermado) los riesgos tecnológicos y de mercado.
- Las empresas tradicionales delegan pues una parte del riesgo de desarrollo en las startups tecnológicas.
- Éste es el método emprendedor, que ha acelerado el ritmo de cambio tecnológico en nuestro mundo actual.
- Las startups se agrupan en ecosistemas, los cuales congregan a los diversos actores relacionados con esta nueva sistemática planetaria: emprendedores, startups, aceleradoras, inversores, mentores, etc.
- Los ecosistemas de startups suelen centrarse en grandes ciudades.
- Hoy hay cientos de ecosistemas de startups en el mundo.
- Algunas de las startups pueden crecer (escalar) y, poco a poco, pasar a una cultura y actividad más centrada en la explotación que en la exploración. Se han convertido entonces en empresas tradicionales.
Empresas tradicionales
- Como decíamos, en la balanza explore – exploit, las empresas tradicionales se decantan totalmente hacia la explotación.
- Sus riesgos se ubican pues en las actividades de producción y comercialización.
- No quieren ponerse en peligro debido a la exploración. Sus portafolios de proyectos de innovación y de I+D concentran inversiones en riesgos tecnológicos y de mercado medios y bajos. Cuando se asumen proyectos de exploración de muy alto riesgo, los presupuestos de estos proyectos quedan controlados, de modo que, en caso de fracaso, no se ponga en riesgo la corporación.
- Éste es el entorno empresarial tradicional, con las empresas tal y como las vio Robert Coase, en sus trabajos sobre costes de transacción. Las empresas que operan en este entorno establecen acuerdos a todos los niveles encaminados al intercambio económico, a la producción, distribución y venta de productos y servicios. Es su habilidad esencial, establecer estas relaciones contractuales con todo tipo de agentes: trabajadores, proveedores, clientes, consultores, instituciones, etc.
- Es un entorno empresarial de alta dificultad. Parte de estas empresas tradicionales son industriales. Y hoy la industria todavía enormes retos: exigencias de descarbonización (electrificación, eliminación de combustibles fósiles, captación y almacenamiento de CO2), conflictos globales, que han reconfigurado las cadenas de suministro, el acceso a materiales críticos, etc. Además, en la industria confluyen muchos aspectos de una economía: energía, terrenos y espacios industriales, transporte, internacionalización, talento, cultura industrial, innovación, tecnología… Tantos campos encontrándose en las propias empresas supone un gran reto estratégico y de gestión para sus directivos.
- Es un entorno en el que también hay muchas incertidumbres. Sin embargo, no se concentran tanto en el desarrollo tecnológico como en aspectos como el contexto geopolítico, de relación con clientes, el mercado, etc.
- Las empresas tradicionales han desarrollado instrumentos para relacionarse con los otros dos tipos de actores citados:
- Las colaboraciones de innovación abierta y de I+D con universidades y centros de investigación (que suelen formalizarse desde los departamentos de I+D de estas empresas tradicionales)
- Las colaboraciones, inversiones o adquisiciones en startups (que suelen ser responsabilidad de las unidades de corporate venturing o de los fondos de inversión de las empresas tradicionales).