La Comissió Europea acaba d’aprovar el seu pla de treball per a l’any 2024. Val la pena fer-hi una repassada ràpida, per saber cap on va el futur immediat del continent.
Destaco la següent dotzena d’iniciatives:
- EU biotech and biomanufacturing initiative. Europa es posa les piles amb aquest tema. Recordem que ara fa un any, els Estats Units van adoptar l’Ordre executiva Advancing Biotechnology and Biomanufacturing Innovation. Xina té també en el centre dels seus plans quinquennals a la biotecnologia i la Índia vol ser reconeguda com a Hub Global de la Biofabricació. Es parlarà d’aquest tema en el futur proper aquí en el nostre continent.
- Wind power package European wind power Package, per accelerar el desplegament de turbines de vent i per enfortir la indústria d’aquest sector.
- Europa planteja també per aquest 2024 una iniciativa sobre la gestió del carboni industrial. Es vol establir una estratègia per a la captura, utilització i emmagatzematge de carboni ambientalment sostenible a la UE.
- Climate target 2040, que iniciarà un procés per establir cara al 2040 un objectiu intermedi en el camí d’Europa cap a la neutralitat climàtica del 2050
- Initiative for water resilience, per assegurar l’accés dels ciutadans europeus a l’aigua i per gestionar les catàstrofes relacionades amb l’aigua
- L’espai és també present en els plans de la Comissió. L’estratègia espacial per a la seguretat i la defensa aprovada aquest 2023 té com a objectiu millorar la resiliència de la infraestructura espacial i les capacitats espacials de la UE i promoure associacions per a un comportament responsable a l’espai exterior. Cara al 2024 es proposarà una llei espacial europea que establirà normes, per exemple, per a la gestió del trànsit espacial, però també sobre com mantenir segura l’infraestructura espacial crítica. I la Llei es complementarà amb una estratègia sobre l’economia de dades espacials per augmentar l’ús de dades espacials en tots els sectors econòmics.
- Per impulsar la innovació a Europa, una Iniciativa obrirà la capacitat de supercomputació del continent a les startups que treballin en intel·ligència artificial
- Europa convocarà la primera reunió del nou Club de Matèries Primeres Crítiques, un club de països que vulguin obrir les seves opcions de subministrament en els mercats globals i crear també els seus propis sectors en aquest àmbit.
- Així mateix, Europa planteja un Pla de Materials Avançats.
- Relacionat amb els dos punts anteriors, la Llei de matèries primeres crítiques ha de permetre que el continent pugui reforçar els subministraments nacionals, fins i tot mitjançant l’augment de les capacitats de refinació i reciclatge, diversificar les importacions d’aquests materials crucials i incentivar la indústria per gestionar millor els riscos de subministrament, sense deixar de ser competitiva.
- S’impulsarà, en el context universitari europeu, el joint European degree.
Seguim totes aquestes iniciatives! Sens dubte, ens proporcionaran oportunitats.