Ecosistema startup Girona

Para mis (muchos y queridos) lectores en español: Encontraréis más abajo la versión del post en esta lengua.

Quan poses una olla amb aigua al foc, passa una molt llarga estona durant la qual no es percep res. L’aigua s’escalfa però només en tens constància si hi fiques un dit a dins. Des de fora no veus res. Però arriba un moment en què comences a notar -visualment- l’energia acumulada dins d’aquell tupí; veus que es prepara l’explosió de l’ebullició.

Això mateix és el que passa en els projectes, institucions o territoris, quan s’hi aplica “energia”. A partir d’un moment determinat les coses semblen agafar inèrcia i entrar en una espècie d’espiral. Aquesta sensació és la que vaig tenir a la meva feina anterior. Durant anys, a Barcelona, no hi havia la voràgine startupera que s’ha donat després (i que ha portat a situar aquesta ciutat en lideratges globals en tecnologia i creació d’empreses). Va ser a partir de 2016 i 2017, quan tot es va posar a bullir.

Personalment, fa tres anys que he tornat a Girona i just ara noto l’ímpetu de l’aigua de l’olla, de manera ben evident. No cal posar-hi la mà. Es percep la densitat i la intensitat. Darrerament, han florit un munt de projectes i resultats, els quals fan que aquest ecosistema comenci a tenir una entitat rellevant. A més, la millor notícia és que no hi ha les administracions públiques al darrera (Ajuntament, Diputació, Universitat, Cambra…). Els ecosistemes de startups surten dels emprenedors, no pas de les institucions. Aquesta és de fet la seva principal virtut. Per suposat, cal el paper de les institucions creant la base (per exemple, formant estudiants). Però quan més lluny siguin les institucions dels ecosistemes, més bé creixeran. Explico algunes d’aquestes coses que han succeït. Faig un resum de l’ecosistema de Girona.

Els rankings

Primer, parlem dels rankings. N’hi ha molts. Però pocs recullen tantes ciutats del món com el de Startup Blink. En aquest ranking, la ciutat de Barcelona està en la posició 37 mundial, el sisè lloc europeu i el primer a nivell d’Espanya. Són posicions molt privilegiades.

Girona està en el lloc 451 del món, el 143 d’Europa i dotzè d’Espanya. ¿És una bona o mala posició? Comparat amb Barcelona, estem a molta distància. En el ranking citat, Barcelona té una puntuació de més de 20.000 punts. La puntuació de Girona és 0,9. Aquesta és la realitat: Vivim al costat d’una de les ciutats del món més importants en innovació, tecnologia i startups. Però pensem que ciutats com Lleida (653), Reus (704), Tarragona (740) o Manresa (754) queden encara a més distància. Girona és doncs, segons aquest rànking, el segon ecosistema d’startups de Catalunya.

Les startups de l’ecosistema de Girona.

El Barcelona Catalonia Startup Map d’Acció ens diu que, a finals de 2022, la demarcació tenia 63 startups. Estic segur que n’hi ha més de les que recull aquesta magnífica base de dades. Ho dic ja que conec bé l’instrument (el vaig impulsar jo mateix en la meva etapa a la Generalitat) i sé que li costa recollir dades d’startups en estadis molt inicials. De fet, Girona Next en té comptabilitzades unes 90. Si voleu simplificar amb un número ben rodó, podríem dir que l’ecosistema gironí té unes 100 startups. Seria aproximadament el 5% del total de Catalunya.

Algunes les hem vist a mitjans de comunicació aquests darrers dies. És el cas de Niche Mobility, fundada per en Marc Barceló (prèviament Volta Motorbikes) i en Francesc Queralt (abans Social Energy i Social Car). Just una hora abans de publicar aquest post m’han parlat de la fintech AInvestor, un projecte sòlid, fundat a finals de 2022. D’altres startups porten molts anys aquí. Varen ser els pioners del moviment local. Per exemple, Wikiloc, fundada l’any 2006 per en Jordi Ramon i la Montse Jordi. Wikiloc té ara mateix més de 41 milions de rutes i 12 milions d’usuaris. Increïble!

Altres startups de l’ecosistema són Xkelet, Orpheus, Skitude, Easy Promos, Claitec, Depisoenpiso, Mycheftool, etc. etc. La Deep Tech (tendència actual al món en general i a Europa en particular) és també present a l’ecosistema. Les spinoffs de la UdG són totes d’aquesta categoria, molt intensives en I+D. Per exemple, Tensor Medical, Ecomemb, Iqua Robotics, Newronia o 3sTech. També són fortament tecnològiques startups com MJN-Neuro de Blanes, Dermavision Solutions de Roses o SmartLollipop, fundada fa ben poc.

Videojocs

Un camp específic de les startups que agafa molta volada aquí a casa nostra és el dels videojocs. Fa pocs dies es celebrava el DemoDay de GameGi, l’acceleradora promoguda  per en David Darnés i en Simon Lee i ajudada per l’Ajuntament de Girona. L’auditori estava a tope. S’hi varen presentar els projectes Artilogics i Kinniku Studios. A la taula rodona hi varen participar Sergio Garcia de Petoons Studio, Jordi Rovira de Epic Games i Carlos Coronado. En Carlos és un conegut desenvolupador de videojocs, que treballa en solitari o en equips petits (a aquest perfil de desenvolupador se l’anomena solo developer). Ell ha creat 5 videojocs de gran èxit. En Sergio i en Carlos varen exposar el moviment que ells personalment i els seus projectes han decidit fer: Instal·lar-se a Girona. Els arguments són la disponibilitat de talent, que es forma al Grau de videojocs de la UdG, i la qualitat de vida. Estiguem doncs amatents a l’evolució del sector dels videojocs aquí a la ciutat.

Les sortides

Hem parlat molt en el mitjans de comunicació d’una magnífica sortida: GoodGut, adquirida per Hipra. Però, de fet, n’hi ha hagut d’altres, de les quals se n’ha fet menys difusió, malgrat ser de major dimensió. Per exemple, Cloudways, amb una quantitat total de 350 milions d’euros. Per explicar Cloudways i aquesta enorme sortida, faig servir un post de Linkedin d’en Joshua Novick, de Bondo Advisors de Madrid, que parlava del nostre amic Pere Hospital, fundador de l’empresa: 

¡Brutal Exit de 350 millones de dólares! Cloudways, una compañía bootstrapped que presta servicios de cloudhosting gestionado, cofundada por Pere Hospital, ha llegado a un acuerdo para ser comprada por $350 millones en cash por DigitalOcean. DigitalOcean es una empresa estadunidense cotizada en NYSE desde Marzo del 2021 con un #marketcap de algo más de 4000 millones de euros. Cloudways fue cofundada hace 11 años por Pere Hospital (¡enhorabuena!) con los hermanos Aaqib Gadit, Umair Gadit, y Uzair Gadit con una pequeñísima inversión por parte de Disrupt Ventures. Desde entonces ha crecido bootstrapped hasta casi 300 empleados y unas ventas estimadas de 55 millones € para este 2022.

També hi ha hagut una adquisició d’una startup de videojocs nascuda i crescuda a Girona per part d’una de les grans corporacions mundials d’aquest àmbit. Per obligacions de confidencialitat inherents a la transacció, fins el 2024 no serà possible difondre informació d’aquesta compra.

I el dia que es publica aquest post s’anuncia també que el grup alemany Sdiu ha adquirit Didactic Labs (Additio App). 

Unicorns

Fa poques setmanes es presentava a Madrid l’informe Economía Digital en España, de la consultora Boston Consulting Group (BCG) i la Asociación Española de Economía Digital. En ell s’hi diu que a Espanya hi ha en aquests moments 11 scaleups que poden arribar a tenir un valor superior als 1.000 milions durant aquest 2023. És a dir, que aviat seran unicorns. Un d’ells és Tradeinn, fundat per en David Martín i en Dídac Lee, i que en aquests moments rondarà els 500 milions d’euros de facturació (facturació i no valor; com deia, el valor de l’empresa és proper als mil milions). Però també ho serà aviat Red Points. Encara que localitzada a Barcelona, l’empresa va ser fundada pels gironins Josep Coll i David Casellas.

Llocs que concentren startups

En els darrers temps hem vist néixer uns quants projectes a la ciutat, que s’afegeixen als que ja hi havia, per proporcionar ecosistemes de startups, llocs on els emprenedors poden trobar espais, serveis, un ambient creatiu i relacions. Us indico els més rellevants:

  • Girona Hub, a la Farinera Teixidor
  • CINC, a la Devesa
  • Girona Tech Hub (projecte anunciat però pendent d’obrir)
  • Vivers com Nexes de Forallac, AltaMar de Calonge, Celrà o Salt
  • Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona
  • B&Co Working Place

Iniciatives de relació, sensibilització i promoció de l’ecosistema

  • Girona Next, una iniciativa generosa i aglutinadora, que sens dubte ajudarà a consolidar tot això que descric en aquest post. Les seves trobades mensuals, fetes el darrer dijous de cada mes, són el centre de l’ecosistema.
  • Girona Health Hub, encara en estadis incipients
  • Wow Startups, amb diverses iniciatives, com el Girona Startups Challenge
  • Projecte Civic Hub a la Garrotxa
  • Acceleradora GameGi
  • Deep Tech Initiator de la UdG
  • La Càtedra Joves Emprenedors de la UdG
  • El programa Smart Town, promogut per l’Ajuntament de Calonge, la UdG i la UIC
  • La startup Mentyco, que lliga emprenedors i mentors
  • Tecnoateneu de Vilablareix
  • El CBCat o Centre Blockchain de Catalunya
  • Alguns esdeveniments puntuals, per exemple, algun Startup Weekend o la gran jornada Next Startup Girona organitzada l’any 2018 per la Cambra de Comerç de Girona.

Inversors

Hi ha un munt de persones de Girona que, a títol individual, han fet inversions en startups, locals i/o de Barcelona. Però l’ecosistema té la sort de tenir aquí a Bagi, una iniciativa molt integradora. Ajuda a visibilitzar i estimular l’ecosistema, per la transversalitat de les seves accions i per la seva capacitat pedagògica. Han invertit ja en 11 empreses i han fet algunes desinversions d’èxit. D’altra banda, acaba de posar-se en marxa Secways, el nou projecte d’en Pere Hospital, dotat amb 25 milions.

Persones

L’ecosistema és també lloc d’origen i/o residència de multitud de persones referents en aquest món. Encara que facin la seva vida professional en altres llocs, actuen de font d’inspiració: Jordi Plana de Beezy, Dídac Lee, els fundadors de Red Points, Marc Coloma d’Heura Foods, Xavier Verdaguer, Arvin Abarca, els germans Martín, etc. Tots poden, en un moment o altre, contribuir a fer créixer l’ecosistema local.

Què falta?

Moltes coses, com a quasi tots els ecosistemes. Però jo subratllo les 3 següents:

  • Alguna acceleradora addicional, que s’afegeixi a GameGi i que cobreixi altres àmbits.
  • Meetups. En el moment d’escriure aquest post només en veig 7 de previstos a la ciutat. Són poquíssims. Però, a més, cap d’ells és de tecnologia i/o startups. Recordem que, en aquest món de la innovació, la tecnologia i les startups, si algú, de manera molt ràpida, vol saber quin és el grau de maduresa de l’ecosistema d’una ciutat, el que fa és mirar el número de meetups que hi ha previstos. En el cas de Girona, és doncs un indicador que diu que encara falta camí.
  • Recomanar a les startups locals que es donin d’alta en les diverses (però no són moltes; per exemple, Dealroom) bases de dades de startups que hi ha al món. Les empreses que fan rankings d’ecosistemes estiren les dades d’aquestes fonts. Més dades d’startups a les bases de dades, millor posicionament de l’ecosistema en aquests rankings globals.

VERSIÓN EN CASTELLANO

Ecosistema Startup de Girona

Pones un recipiente con agua al fuego. Pasa un largo rato durante el cual nada se percibe. Evidentemente, el agua se calienta. Pero sólo tendrás constancia de ello si metes un dedo en la marmita. Visualmente, nada ocurre. Pero llega un momento en el que empiezas a notar la energía acumulada dentro de la olla y te das cuenta de que la ebullición está a punto de romper.

Esto mismo es lo que ocurre en los proyectos, instituciones o territorios, cuando se aplica “energía”. Es a partir de un momento determinado (y no antes) cuando las cosas parecen tomar inercia y entrar en una especie de espiral. Esa sensación es la que tuve en mi trabajo anterior. Durante los años 2014, 2015 y 2016, en Barcelona, no existía la vorágine de startups e inversión que se ha dado después (y que ha llevado a situar a esta ciudad en liderazgos globales en tecnología y creación de empresas). Fue a partir de 2017 cuando todo aquello empezó a hervir, resultado de un largo proceso de aplicación de energía.

Personalmente, hace ya tres años que he vuelto a Girona y justo ahora noto el ímpetu del agua que la olla contiene. No hace falta poner la mano dentro. Se percibe la densidad y la intensidad solo con mirar. Últimamente se han visto un montón de proyectos y resultados, que hacen que este ecosistema empiece a tener una entidad relevante. Además, la mejor noticia es que no están las administraciones públicas detrás (Ayuntamiento, Diputación, Universidad, Cámara…). Los ecosistemas de startups surgen desde los emprendedores, nunca de las instituciones. Ésta es de hecho su principal virtud. Por supuesto, es necesario el papel institucional, creando la base (por ejemplo, formando estudiantes) y estableciendo determinadas condiciones. Pero los ecosistemas que mejor crecen no tienen a las instituciones en el centro.

Cuento a continuación algunas de esas cosas que han sucedido aquí. Hago un resumen del ecosistema.

Los rankings

Primero, me refiero a los rankings. Hay muchos. Pero pocos recogen tantas ciudades del mundo como el de Startup Blink. En este ranking, la gran urbe de Barcelona está en la posición 37 mundial, el sexto puesto europeo y el primero a nivel de España. Son posiciones muy privilegiadas.

Girona está en el puesto 451 del mundo, el 143 de Europa y duodécimo de España. ¿Es una buena o mala posición? Comparado con Barcelona, estamos a mucha distancia. En el citado ranking , Barcelona tiene una puntuación de más de 20.000 puntos. La puntuación de Gerona es 0,9. Esta la realidad: Vivimos junto a una de las ciudades del mundo más importantes en innovación, tecnología y startups. Pero pensemos que ciudades como Lleida (653), Reus (704), Tarragona (740) o Manresa (754) quedan todavía a mayor distancia. Girona es pues, según este ranking, el segundo ecosistema de startups de Catalunya.

Las startups del ecosistema de Girona.

Según el Barcelona Catalonia Startup Map de Acció, a finales de 2022 la provincia tenía 63 startups. Estoy seguro de que hay más de las que recoge esa magnífica base de datos. Lo digo ya que conozco bien el instrumento (lo impulsé yo mismo en mi etapa en la Generalitat) y sé que le cuesta recoger datos de startups en estadios muy iniciales. De hecho, Girona Next tiene contabilizadas unas 90 en el ecosistema. Si queréis simplificar con un número redondo, quedaros con esta cifra: Girona tiene unas 100 startups. Sería aproximadamente el 5% del total de Cataluña.

Algunas las hemos visto en medios de comunicación estos últimos días. Por ejemplo, Niche Mobility, fundada por Marc Barceló (previamente Volta Motorbikes) y Francesc Queralt (antes Social Energy y Social Car). Justo una hora antes de publicar este post me han hablado de la fintech AInvestor, un proyecto sólido, fundado a finales de 2022. Otras starups y emprendedores llevan muchos años aquí y fueron los pioneros del movimiento local. Por ejemplo, Wikiloc, fundada en 2006 por Jordi Ramon y Montse Jordi. Wikiloc tiene ahora mismo más de 41 millones de rutas y 12 millones de usuarios. ¡Increíble!

Otras startups del ecosistema son Xkelet, Orpheus, Skitude, Easy Promos, Claitec, Depisoenpiso, Mycheftool, etc. La Deep Tech está también presente en el ecosistema local. Las spinoffs de la UdG son todas de esta categoría, que se caracteriza por ser muy intensiva en I+D. Por ejemplo, Tensor Medical, Ecomemb, Iqua Robotics, Newronia o 3sTech. También son fuertemente tecnológicas startups como MJN-neuro de Blanes, Dermavision Soluciones de Roses o SmartLollipop, fundada hace poco tiempo.

Videojuegos

Un ámbito de las startups locales que está alzando el vuelo es el de los videojuegos. Hace pocos días se celebraba el DemoDay de GameGi, la aceleradora promovida por el Ayuntamiento de la ciudad. El auditorio estaba a tope. Se presentaron los proyectos Artilogics y Kinniku Studios. En la mesa redonda posterior participaron Sergio García de Petoons Studio, Jordi Rovira de Epic Games y Carlos Coronado. Sergio y Carlos expusieron el movimiento que sus proyectos han hecho hace poco: Instalarse en Girona. Sus argumentos para instalarse aquí son la disponibilidad de talento (formado en el grado de videojuegos de la UdG) y la calidad de vida. Estemos pues al tanto de la evolución del sector de los videojuegos aquí en la ciudad.

Los Exits

Hemos hablado mucho en los medios de comunicación de una magnífica salida: GoodGut, adquirida por Hipra. Ha habido otras, de las cuales se ha hecho menor difusión, pese a ser en algún caso de mayor dimensión. Por ejemplo, Cloudways, con una cantidad total de 350 millones de euros. Para explicar Cloudways y esta enorme salida, uso un post de Linkedin de Joshua Novick , de Bondo Advisores de Madrid, que habla de nuestro amigo Pere Hospital, fundador de la empresa.

¡Brutal Exit de 350 millones de dólares! Cloudways, una compañía bootstrapped que presta servicios de cloudhosting gestionado, cofundada por Pere Hospital ha llegado a un acuerdo para ser comprada por $350 millones en cash por DigitalOcean. DigitalOcean es una empresa estadunidense cotizada en NYSE desde Marzo del 2021 con un #marketcap de algo más de 4000 millones de euros. Cloudways fue cofundada hace 11 años por Pere Hospital (¡enhorabuena!) con los hermanos Aaqib Gadit, Umair Gadit, y Uzair Gadit con una pequeñísima inversión por parte de Disrupt Ventures. Desde entonces ha crecido bootstrapped hasta casi 300 empleados y unas ventas estimadas de 55 millones € para este 2022.

También ha habido una adquisición de una startup de videojuegos nacida y crecida en Girona por parte de una de las grandes corporaciones mundiales de este ámbito. Por obligaciones de confidencialidad inherentes a la transacción, hasta 2024 no será posible difundir información de esta compra.

Y el dia en que se publica este post, se anuncia que el grupo alemán Sdiu ha adquirido Didactic Labs (Additio App). 

Unicornios

Hace pocas semanas se presentaba en Madrid el informe de Economía Digital en España, de la consultora Boston Consulting Group (BCG) y la Asociación Española de Economía Digital. En él se dice que en España existen en estos momentos 11 scaleups que pueden llegar a tener un valor superior a los 1.000 millones durante este 2023, considerándose pues nuevos unicornios. Uno de ellos es Tradeinn, fundado por David Martín y Dídac Lee, y que en estos momentos estará por los 500 millones de euros de facturación. Pero también está cerca de serlo Red Points. Aunque localizada en Barcelona, la empresa fue fundada por los gerundenses Josep Coll y David Casellas.

Sitios que concentran startups

En los últimos tiempos hemos visto nacer varios proyectos, que se añaden a los ya existentes, para proporcionar ecosistemas de startups, lugares donde los emprendedores pueden encontrar espacios, servicios, un ambiente creativo y relaciones. Les indico los más relevantes:

  • Girona Hub, en la Farinera Teixidor
  • CINCO, en la Devesa
  • Girona Tech Hub (anunciado pero pendiente de que se concrete)
  • Viveros como Nexes de Forallac, AltaMar de Calonge, Celrà o Salt
  • Parque Científico y Tecnológico de la Universidad de Girona
  • B&Co Working Place

Iniciativas de relación, sensibilización y promoción del ecosistema

  • Girona Next, una iniciativa aglutinadora y generosa, que -sin duda- ayudará a consolidar todo lo que describo en este post. Sus encuentros mensuales, el último jueves de cada mes, son ya el mayor punto de encuentro y el centro del ecosistema.
  • Gerona Health Hub
  • Wow Startups , con diversas iniciativas, como el Girona Startups Challenge
  • Proyecto Civic Hub en la Garrotxa
  • Aceleradora GameGi
  • Deep Tech Initiator de la UdG
  • La Cátedra Jóvenes Emprendedores de la UdG
  • El programa Smart Town , promovido por el Ayuntamiento de Calonge, la UdG y la UIC
  • La startup Mentyco, que liga a emprendedores y mentores
  • Tecnoateneu de Vilablareix
  • El CBCat o Centro Blockchain de Cataluña
  • Algunos eventos puntuales. Por ejemplo, algún Startup Weekend o la gran jornada Next Startup Girona organizada en 2018 por la Cámara de Comercio de Girona.

Inversores

  • Hay un montón de personas que, a título individual, han realizado inversiones en startups , locales y/o de Barcelona. Pero el ecosistema tiene la suerte de tener aquí a Bagi , una iniciativa muy visible e integradora. Ayuda a visibilizar y estimular el ecosistema, por la transversalidad de sus acciones y por su capacidad pedagógica. Han invertido en 11 empresas.
  • Por otro lado, acaba de ponerse en marcha Secways , el nuevo proyecto, dotado con 25 millones, de Pere Hospital.

Personas

El ecosistema es también lugar de origen y/o residencia de multitud de personas referentes en este mundo: Jordi Plana de Beezy, Dídac Lee, como decía, los fundadores de Red Points, Marco Coloma de Hiedra Foods, Xavier Verdaguer, Arvin Abarca, los hermanos Martín, etc. Todos pueden, en un momento u otro, contribuir a crecer el ecosistema local.

¿Qué falta?

Muchas cosas, como en casi todos los ecosistemas. Pero yo subrayo las 3 siguientes:

  • Alguna aceleradora adicional, que se añada a GameGi y que cubra otros ámbitos.
  • Meetups. En el momento de escribir este post sólo veo 7 previstos en la ciudad. Son poquísimos. Pero, además, ninguno de ellos es de tecnología y/o startups. Recordemos que, en este mundo de la innovación, la tecnología y las startups, si alguien, de forma muy rápida, quiere saber cuál es el grado de madurez del ecosistema de una ciudad, lo que hace es mirar el número de meetups que están previstos. En el caso de Girona, es pues un indicador que dice que todavía falta camino.
  • Recomendar a las startups locales que se den de alta en las diversas (pero no son muchas; por ejemplo, Dealroom) bases de datos de startups que existen en el mundo. Las empresas que realizan rankings de ecosistemas estiran los datos de estas fuentes. Más datos en las bases de datos, mejor posicionamiento en estos rankings globales.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.