Els ecosistemes del territori: Com dinamitzar-los

Para mis lectores en español: Encontraréis más abajo la versión en esa lengua.

Què cal fer per portar territoris (províncies, comarques) cap a un millor futur econòmic i social? Aquesta és la principal pregunta que tenen al cap, en el seu dia a dia professional, centenars de milers de persones al món. Totes les províncies i regions intenten impulsar el seu propi desenvolupament, evitant la fugida de la gent jove i creant i atraient activitat econòmica. És una pregunta la resposta de la qual tindrà matisos, en funció de la visió i experiència de la persona que respon. Però aquests matisos acaben complementant-se, sumant-se per formar una única política de territori. D’altra banda, les respostes també són diferents en funció del tipus de territori. Simplificant, jo en veig de tres tipus:

  • Un cas extrem (tremendament interessant) és el de les grans ciutats líders mundials en R+D, innovació i tecnologia. Per exemple, Barcelona. Les accions i l’estratègia de promoció d’un “territori”, d’un ecosistema d’aquest tipus, són molt diferents a allò que cal fer en altres llocs. Les, per exemple, 100 principals ciutats globals líders en innovació han de tenir unes polítiques molt específiques d’investigació, tecnologia i startups (anomenades també polítiques d’innovació). Aquest és doncs un primer tipus de territori que requereix una tipopologia concreta i específica d’aquestes polítiques d’innovació.
  • En l’altre extrem, hi ha territoris i ecosistemes amb una economia molt tradicional (i que solen estar allunyats d’una gran ciutat innovadora global).
  • Però el cas més complicat és la situació intermitja: què cal fer en casos que no són ni l’un ni l’altre? Per exemple, en casos d’ecosistemes diversificats, amb talent, amb R+D, amb indústria, comerç, turisme i sector agrícola i que a més a més estan molt a prop d’una d’aquelles 100 grans ciutats innovadores mundials. Ja ho tornaré a dir més endavant, però avanço que és obvi que, en aquests casos, les polítiques de desenvolupament del territori han de tenir en compte la presència propera a aquesta gran ciutat innovadora global.

Insisteixo: Cadascun dels tipus de territori requereix diferents polítiques de desenvolupament econòmic i d’innovació.

Fa unes quantes setmanes, convidat per Impuls Cat Sud, vaig participar en una sessió de reflexió sobre el talent al territori i als ecosistemes d’innovació locals. Va ser a Reus, Tarragona, a principis de març. Impuls Cat Sud és una associació molt jove (constituïda a principis del 2022), de gènesi empresarial, que treballa per impulsar la zona del Sud de Catalunya. La seva missió és retenir, crear i potenciar el talent en el territori i impulsar la innovació i la internacionalització.

A Reus, la qüestió era doncs debatre sobre el talent i la competitivitat en aquest tipus d’ecosistemes. Durant la sessió, els companys d’Impuls Cat Sud es van referir a Trento com un dels models en què s’havien fixat. De fet, havien viatjat a aquella ciutat per estudiar-ne l’ecosistema. Es dóna la circumstancia que tinc el meu fill a la Universitat de Trento, estudiant un màster d’intel·ligència artificial. Hi he estat i he seguit una mica aquell ecosistema. Amb això crec que en puc fer una síntesi i treure’n algunes conclusions que poden ser d’interès per als nostres ecosistemes locals.

El Trentino; una visió de les causes de la seva empenta

La regió del Trentino – Alt Adigio (o Tirol del Sud) té una mica més d’un milió d’habitants, repartits gairebé per igual entre les seves dues províncies, amb capitals provincials a les ciutats de Trento i Bolzano. Trento és, a més, capital de la regió. Per qüestions històriques (no entro en elles) aquestes dues províncies tenen un alt nivell d’autonomia a Itàlia. Una autonomia que ha permès implementar, des de la proximitat, unes polítiques de ciència, empresa, innovació i tecnologia i també configurar la seva universitat de manera diferent de les italianes. Aquesta és, doncs, una de les primeres importants característiques d’aquest ecosistema local situat als Alps.

Allà, l’economia està molt diversificada. La indústria, com a tota la Itàlia del nord, té un paper fonamental a la zona. També el sector agrícola. I, en trobar-se Trento en plens Dolomites, el turisme (fins i tot el de neu, amb pistes d’esquí molt a prop de la ciutat) també és rellevant. Pel que fa a la R+D, el seu ISPAT (o Istituto di statistica della província di Trento) proporciona dades. El 2016, la despesa en R+D al Trentino (província de Trento) va ser de gairebé 300 milions d’euros. En percentatge del PIB provincial, no és que sigui una xifra molt elevada (al voltant de l’1,8%). Però, a Itàlia, aquell any 2016, el Trentino va ser la cinquena regió italiana en despesa de R+D en relació amb el PIB. El 40% de les despeses de R+D del 2016 venia de les empreses i entitats privades, la Universitat suposava el 33% i el 27% era despesa de R+D de les institucions públiques. El 2016 es comptabilitzaven al Trentino 4.052 persones dedicades a la R+D. Aquí teniu alguns dels actors rellevants de la R+D i la innovació de l’ecosistema d’aquella província:

  • Trentino Sviluppo és l’agència de desenvolupament econòmic local (és l’equivalent a Acció de la Generalitat). Compta amb més de 100 persones en plantilla (per a un territori amb una població de només mig milió d’habitants!) i té per missió promoure el desenvolupament de l’ecosistema local mitjançant accions i projectes relacionats amb la innovació. Acompanya les empreses a l’hora de cercar talent; de relacionar-se amb els centres de recerca; de desenvolupar nous productes; de millorar les seves activitats de màrqueting… Ofereix també ajuda a les empreses que es vulguin establir a la província, buscant espais i terrenys; els ajuda en la relació amb l’administració i per obtenir permisos o llicències, entre d’altres serveis. És a dir, actua també com a agència d’atracció d’inversió. Ho fa mitjançant Invest in Trentino, un projecte llançat per la Província Autònoma del Trentino i gestionat per Trentino Sviluppo. Trentino Sviluppo recolza les empreses amb incentius econòmics (reduccions del 50% sobre el preu de mercat dels espais de treball, per un màxim de 12 anys); té també 6 Centres d’Innovació Empresarial que presten serveis i espais per a la creació d’empreses i disposa de naus industrials i llocs de producció que ofereix a les empreses per compra, arrendament o usdefruit, per períodes fins a 30 anys.
  • La Universitat de Trento, fundada el 1962, té 16.000 estudiants i un pressupost anual d’una mica més de 200 milions d’euros. Gràcies a l’autonomia local, ha adoptat un enfocament diferent de les universitats italianes tradicionals, més pràctic i innovador. Està situada en el lloc 457 del QS World University Ranking 2023. Vull recordar que les nostres universitats locals o territorials se situen en llocs entre els 750 i els 1.000 en aquest rànquing. Aquella Universitat atreu talent internacional. Molts professors i investigadors són d’altres països. El 7% dels estudiants de pregrau són estrangers i en el cas dels estudiants de doctorat, aquest percentatge arriba al 70%. La Universitat busca doncs aquesta concentració de talent divers. La Universitat és molt activa en multitud d’àmbits de recerca i destaca en el panorama de la R+D global. El talent de la institució s’ha involucrat en multitud d’accions europees i ha atret a la província projectes que han acabat repercutint positivament a l’ecosistema del Trentino. Per exemple, Trento és un territori que concentra moltes iniciatives de l’European Institute of Technology (EIT). Això no passa en cap dels ecosistemes territorials que envolten Barcelona. Un altre exemple: la Universitat forma part de l’ELLIS Network. Aquesta xarxa es va crear el 2018 com a resultat d’un moviment de la comunitat científica i investigadora europea que treballa en Intel·ligència Artificial. Pretenia situar el continent a l’avantguarda de la investigació d’excel·lència mundial en aquest camp.
  • La Fundació Bruno Kessler (FBK) és una institució de R+D amb unes 1.500 persones: 400 investigadors, 140 estudiants de doctorats, 200 estudiants i investigadors visitants i 700 estudiants acreditats pel centre per fer-hi activitats. Segons l’agència italiana d’avaluació de la investigació i del sistema universitari, és un dels principals instituts d’investigació del país. Es troba en primera posició d’excel·lència científica en 3 dels seus àmbits. Ha creat 26 spinoffs i ha formalitzat unes 50 patents. L’FBK té 11 centres de recerca: Ciberseguretat, Societat Digital, Indústria Digital, Digital Health , Sensors i Dispositius, etc.
  • La Fundació Edmund Mach suposa la continuïtat de l’Istituto Agrario di San Michele all’Adige, fundat el 1874. És una institució d’educació i investigació en temes agraris, de processat d’aliments i de desenvolupament sostenible. Té 3 centres: El centre de formació i educació, el centre de recerca i innovació i el centre de transferència de tecnologia, que dóna suport als potents sectors agrícoles i forestals del Trentino.
  • La Fundació HIT (Hub Innovazione Trentino o Trentino Innovation ) és una entitat de l’administració de la Província Autònoma de Trento que es dedica a promoure, a través de la transferència de tecnologia, els resultats de la recerca feta al Trentino. Va ser promoguda per la Universitat de Trento, la Fundació Edmund Mach, la Fundació Bruno Kessler i Trentino Sviluppo. Té unes 30 persones en plantilla i, des de 2019, ha ajudat a  crear i créixer a 110 startups, les quals han captat més de 30 milions d’euros d’inversió; ha aconseguit més de 10 milions en projectes europeus per a la província i ha realitzat 130 accions de transferència de tecnologia.
  • L’OCDE té un centre a Trento, l’OECD Trento Centre for Local Development, que forma part de l’OECD Centre for Entrepreneurship, SMEs, Regions and Cities. Ofereix, per a tot el món, assessorament per al disseny i implementació de polítiques adaptades a les necessitats locals.
  • A través d’un o altre soci o agent de l’ecosistema, Trento és present a diverses de les comunitats de l’EIT europeu. Per exemple, l’EIT Manufacturing (a través de la Universitat) o el Climate KIC (a través de Trentino Innovation ).
  • Però, a més, el node italià -el que s’anomena el col·location centre- de l’EIT Digital és a Trento. Recordeu que EIT Digital és una organització que impulsa la transformació digital d’Europa a través d’un ecosistema (que va més enllà d’Europa) de 228 corporacions, pimes, startups, universitats i centres de recerca. Aquest ecosistema es troba a Amsterdam, Berlín, Braga, Budapest, Brussel·les, Eindhoven, Edimburg, Hèlsinki, Londres, Madrid, Milà, Munic, Niça, París, Rennes, Estocolm, Trento i San Francisco. La seu de Trento uneix els socis italians que participen a EIT Digital. En concret, són 42 organitzacions (corporacions, universitats, centres de recerca) italianes les que hi participen, incloent-hi 7 universitats, totes coordinades pel node de Trento.
  • Però Trento té a més un altre col·location centre italià: el del KIC d’Energia, coordinat per la Fundació Bruno Kessler.
  • CLab Trento és una unitat interdepartamental de la Universitat de Trento creada en col·laboració amb HIT (Hub Innovazione Trentino). L’objectiu és promoure l’emprenedoria, la innovació i la creació d’empreses. Clab Trento forma part del CLab Network, una xarxa d’universitats italianes amb centres semblants (suggerits pel Ministeri d’Universitats italià, seguint al seu temps els suggeriments de la Comissió Europea). CLab té diversos programes. Per exemple, Start-Up Lab o Innovation Olympics.
  • School of Innovation (SOI) de la Universitat de Trento és la primera escola d’Innovació a Itàlia. SOI se sustenta en CLab Trento i s’ubica a les seves instal·lacions. D’altra banda, la Universitat té també un Màster en Gestió de la Innovació.

Pel que fa al món de les startups, l’ecosistema de Trento es troba a la posició 541 del món i a la 11a d’Itàlia. No és, doncs, una ciutat tan activa com en els àmbits de la recerca i la innovació. Tot i això, les nostres ciutats mitjanes com Reus (704), Tarragona (740), Girona (451) o Lleida (653) no queden en molt millors posicions en aquests rankings d’startups. Recordem que Barcelona es troba al voltant del lloc 35 mundial, una posició privilegiada.

La Universitat de Trento ha generat 24 spinoffs, alguna amb una ronda d’inversió recent de 30 milions d’euros. Precisament, pel que fa a inversió, Crunchbase té identificades 33 rondes d’inversió a la província. Destaquen les recents i voluminoses d’Alps Blockchain (40 milions d’euros) i de Sibylla Biotech (23 milions), una spinoff de la Universitat de Trento. La influència de la Universitat està motivant una empenta tecnològica a la província i per això, a Trento se l’ha anomenat en alguna ocasió el “Silicon Valley als Alps”.

Acabant i com a resum: Trento podria efectivament ser un exemple per als nostres ecosistemes locals. Podem aprendre de l’estudi d’aquell ecosistema. Trasllado alguns suggeriments als agents del territori, basats en aquell cas. Els redacto en mode imperatiu, com si fossin recomanacions dirigides a algú que té responsabilitats en el desenvolupament del territori o que hi pot influir.

  • Intenta construir una potent (molt potent) agència local de desenvolupament, que ajudi el sector empresarial
  • Dota aquesta agència també amb la funció d’atracció d’inversió al territori
  • Aposta avui per la R+D, la innovació i la tecnologia. Però no esperis res a curt termini. Tingues la teva mirada posada a 30 anys vista.
  • Així doncs, busca l’excel·lència en la R+D. No pensis en l’impacte al teu territori. Pretén excel·lència i l’impacte globals. Els beneficis locals derivaran d’aquesta excel·lència. Participa activament en el millors projectes internacionals i l’impacte local arribarà. Hi haurà qui dirà que no tenim temps. Però fixa’t que a Trento els ha anat bé.
  • Intenta situar la teva universitat entre les 500 millors del món. Intenta situar els teus centres de R+D entre els més importants del país.
  • I per això necessitaràs el millor talent. El teu territori és ric i atractiu, és clar. Però no té tot el millor talent del món. Has de pretendre diversitat, has de buscar tenir talent divers en el teu territori. Atrau doncs a les millors opcions possibles, per suposat també a gent internacional, i facilita que aquestes persones es connectin amb les iniciatives europees de R+D i d’innovació (per exemple, els KICs). Ajuda en les propostes que facin d’aquest tipus.
  • L’anterior és un missatge especialment dirigit a les nostres universitats territorials, als seus programes de captació d’estudiants de grau i màster, predocs, postodocs així com d’investigadors consolidats. Demana doncs a la teva universitat que prioritzi la captació de talent, i que no se centri únicament en la formació del talent local (les nostres universitats territorials tenen mal entès el concepte d’universitat de proximitat).
  • Orienta la teva universitat cap a la tecnologia, la innovació i l’emprenedoria.
  • Promou una escola d’innovació al teu territori.
  • Trasllada la consciència dels reptes globals als actors del teu ecosistema.
  • Intenta proporcionar estadístiques del territori sobre R+D, tecnologia i startups. Les estadístiques ajuden a identificar i promocionar l’ecosistema. De fet, la primera pedra sobre la qual es dicten les polítiques és la informació. El Trentino té capacitat estadística en innovació i R+D. Les províncies catalanes no en tenen. Quant dedica Girona a R+D? No ho sabem (com a mínim de manera ràpida, fàcil i pública; hauríem d’anar als instituts d’estadística i gratar les seves dades).

Tot i això, cal ser conscients de les diferències entre els nostres ecosistemes territorials i Trento. Catalunya Sud o Girona no són iguals a Trento per moltes raons. Per mi les dues més importants són aquestes:

Grau d’autonomia

Els nostres ecosistemes locals no tenen la mateixa autonomia que ha permès a Trento dedicar recursos a l’educació, la investigació i la innovació. Aquí, les decisions dels nostres ecosistemes es prenen una mica més lluny. En concret, en relació amb els ecosistemes del Sud o del Nord de Catalunya, les decisions de gran importància es prenen a Barcelona. Exigeix doncs a les teves administracions regionals que et proporcionin un grau d’autonomia més gran en les polítiques de desenvolupament.

És aquesta manca d’autonomia de proximitat la que fa que els nostres ecosistemes locals (encara que puguin tenir molts més habitants que el Trentino) no puguin tenir una entitat de desenvolupament econòmic local tan potent com Trentino Sviluppo. Aquí, Acció fa un magnífic treball descentralitzat. Però mai no es dedicaran 100 persones a una província de 500.000 habitants, que és la mida del Trentino. És evident que allà l’autonomia els funciona.

La gran ciutat innovadora propera

Però aquests ecosistemes territorials nostres tenen una cosa que no té Trento: La presència, a 100 km, d’una gran ciutat que està entre les 30 més importants del món en ciència, innovació, tecnologia i startups. Aquest seria doncs el darrer suggeriment que jo faria a aquell responsable del territori: Sisplau, dissenya accions i polítiques explícites per connectar el teu ecosistema territorial local amb aquesta gran ciutat innovadora global que tens tan a prop. “Viatja-hi” més sovint, estudia-la, coneix els seus projectes i les persones que els lideren i intenta implicar-hi agents del teu territori, defineix unes polítiques d’innovació que tinguin en compte aquesta gran ciutat innovadora.

Una gran ciutat com Barcelona és, pels ecosistemes territorials, una oportunitat, però també una amenaça. Si el territori no és actiu en ciència, innovació, tecnologia i startups, el talent se n’anirà. El territori serà el seu dormitori i la seva feina es trobarà a 100 km, molt accessibles en trajecte diari. En aquests casos de territoris poc actius, la pregunta “on és el talent?” es respon així: “El trobaràs a l’estació de l’AVE, al matí i al vespre”.

És obligat doncs que aquest tipus de sistemes territorials obrin i connectin el seu ecosistema local a aquesta gran ciutat. Aquesta és la principal diferència amb Trento. I els nostres ecosistemes territorials (Girona, Reus, Tarragona, Vic, Manresa o Lleida) no estan aprofitant Barcelona, entre altres motius, perquè els responsables de la dinamització territorial no la coneixen. Així doncs faig una darrera recomanació a aquest responsable de territori: Organitza, per als agents del teu ecosistema, missions, “viatges” exploratoris, de tres o quatre dies, a Barcelona.

 

VERSIÓN EN CASTELLANO

Los ecosistemas territoriales de innovación: Como dinamizarlos

¿Qué hay que hacer para conducir territorios (provincias, comarcas) hacia un mejor futuro económico y social? Esa es la principal pregunta que tienen en mente, en su día a día profesional, centenares de miles de personas en el mundo. Todas las provincias y regiones tratan de impulsar su propio desarrollo, evitando la fuga de la gente joven y creando y atrayendo actividad económica. Es una pregunta cuya respuesta tendrá matices distintos, en función de la visión y experiencia de la persona que responde (pero esos acaban complementándose). Las respuestas son también distintas en función de la tipología de territorio.

  • Un caso extremo (tremendamente interesante) es el de las grandes ciudades globales líderes en I+D, innovación y tecnología. Por ejemplo, Barcelona. Las acciones y la estrategia de promoción de un “territorio”, de un ecosistema de este tipo, no tienen nada que ver con lo que debe hacerse en otros territorios. Las 100 principales ciudades globales líderes en innovación deben tener unas políticas muy específicas (y son muy parecidas entre todas ellas) de ciencia, tecnología y startups.
  • En el otro caso extremo, se hallan territorios y ecosistemas con una economía muy tradicional (y que suelen además estar alejados de una gran ciudad innovadora global).
  • Pero lo más complicado es la situación intermedia: ¿qué debe hacerse en casos que no son uno u otro? Por ejemplo, en casos de ecosistemas diversificados, con talento, con I+D, con industria, comercio, turismo y sector agrícola y que además están muy cerca de una de esas grandes ciudades innovadoras mundiales. Ya lo repetiré, pero avanzo que es obvio que, en estos casos, las políticas de desarrollo del territorio deben incorporar la presencia cercana de esa gran ciudad innovadora global.

Insisto: Cada uno de los tipos de territorio requieren políticas de desarrollo y de innovación distintas.

Hace unas pocas semanas, invitado por Impuls Cat Sud, participé en una sesión de reflexión sobre el talento en el territorio y en los ecosistemas de innovación locales. Fue en Reus, Tarragona, a principios de marzo. Impuls Cat Sud es una asociación muy joven (constituida a principios de 2022), de génesis empresarial, que trabaja para impulsar la zona del Sur de Catalunya. Su misión es retener, crear y potenciar el talento e impulsar la innovación y la internacionalización. Allí en Reus, la cuestión era pues debatir sobre el talento y la competitividad en este tipo de ecosistemas. Durante la sesión, los compañeros de Impuls Cat Sud se refirieron a Trento como uno de los modelos en los que se habían fijado. De hecho, habían viajado a esa ciudad para estudiar su ecosistema. Da la casualidad de que tengo en la Universidad de Trento a mi hijo, estudiando un máster de inteligencia artificial. He estado allí y he seguido un poco ese ecosistema. Con ello, creo que puedo hacer una síntesis y sacar algunas conclusiones que pueden ser de interés para nuestros ecosistemas locales.

El Trentino; una visión de las causas de su empuje

La región del Trentino – Alto Adigio (o Tirol del Sur) tiene un poco más de un millón de habitantes, repartidos casi por igual en dos provincias, con capitales provinciales en las ciudades de Trento y Bolzano. Trento es además capital de la región. Por cuestiones históricas (no entro en ellas) esas dos provincias tienen un alto nivel de autonomía en Italia. Una autonomía que ha permitido implementar desde lo local unas políticas de ciencia, empresa, innovación y tecnología y configurar su universidad de forma distintas a las italianas. Esa es pues una de las primeras importantes características de esos ecosistemas locales situados en los Alpes.

La economía es allí muy diversificada. La industria, como en toda la Italia del norte, tiene un papel fundamental en la zona. También el sector agrícola. Y al estar en plenos Dolomitas, el turismo (incluso el de nieve, con pistas de esquí muy cerca de la ciudad) es asimismo relevante. Si nos preguntamos por la I+D, su ISPAT (o Istituto di statistica della provincia di Trento) nos proporciona datos. En 2016, el gasto en I+D en el Trentino fue de casi 300 millones de euros. En porcentaje del PIB provincial no es muy elevado (alrededor del 1,8%). Pero, en Italia, en ese año 2016, el Trentino fue la quinta región italiana en gasto de I+D en relación con el PIB. El 40% de los gastos de I+D de 2016 venia de las empresas y entidades privadas, la Universidad suponía el 33% y el 27% era gasto de I+D de las instituciones públicas. En 2016 se contabilizaban en el Trentino 4.052 personas dedicadas a la I+D. Los siguientes son algunos de los actores relevantes en la I+D y la innovación del Trentino.

  • Trentino Sviluppo es la agencia de desarrollo económico local (es el equivalente a Acció de la Generalitat). Cuenta con más de 100 personas en plantilla (¡para una territorio con una población de medio millón de habitantes!) y tiene por misión promover el desarrollo del ecosistema local mediante acciones y proyectos relacionados con la innovación. Acompaña a las empresas a la hora de buscar talento; de relacionarse con los centros de investigación; de desarrollar nuevos productos; de mejorar sus actividades de marketing… Ofrece también ayuda a las empresas que quieran establecerse en la provincia, buscando espacios y terrenos; les ayuda en su relación con la administración y para obtener permisos o licencias, etc. Es decir, actúa como agencia de atracción de inversión. Lo hace mediante Invest in Trentino, un proyecto lanzado por la Provincia Autónoma de Trentino y gestionado por Trentino Sviluppo. Trentino Sviluppo apoya a las empresas con incentivos económicos (reducciones del 50% sobre el precio de mercado de los espacios de trabajo, por un máximo de 12 años), tiene también 6 Centros de Innovación Empresarial con servicios y espacios para la creación de empresas y dispone de naves industriales y espacios de producción que ofrece a las empresas por compra, arrendamiento o usufructo, por hasta 30 años.
  • La Universidad de Trento, fundada en 1962, cuenta con 16.000 estudiantes y un presupuesto anual de un poco más de 200 millones de euros. Gracias a la autonomía local, ha adoptado un enfoque distinto a las tradicionales universidades italianas, un enfoque más innovador. Está situada en el puesto 457 del QS World University Ranking 2023. Quiero recordar que nuestras universidades locales o territoriales catalanas se sitúan en puestos entre los 750 y los 1.000 en ese ranking. La Universidad ayuda a atraer talento internacional. Muchos de los profesores e investigadores son de otros países. El 7 por ciento de los estudiantes de pregrado son extranjeros y en el caso de los estudiantes de doctorado, ese porcentaje llega al 70 por ciento. La Universidad busca pues esa concentración de talento diverso. La Universidad es muy activa en multitud de ámbitos de investigación, en los que destaca en el mapa global de la I+D. El talento de la institución se ha involucrado en multitud de acciones europeas y ha atraído a la provincia iniciativas que han acabado redundando en el ecosistema Trentino. Por ejemplo, Trento es un territorio que concentra muchas iniciativas del European Institute of Technology (EIT). Esto no ocurre en ninguno de los ecosistemas territoriales que rodean Barcelona. Otro ejemplo, en este caso una iniciativa muy menor pero interesante por su temática. En 2022, La Universidad organizó la R&D 2022 Management Conference. Estaban detrás de esta iniciativa 7 departamentos y una facultad de la institución, así como su Escuela de Innovación. Otro ejemplo: la Universidad forma parte del ELLIS Network. Esa red se creó en 2018 como resultado de un movimiento de la comunidad científica e investigadora europea en Inteligencia Artificial que pretendía situar el continente en la vanguardia de la investigación de excelencia en este campo.
  • La Fundación Bruno Kessler (FBK) es una institución de I+D con cerca de 1.500 personas: 400 investigadores, 140 estudiantes de doctorados, 200 investigadores y estudiantes visitantes y 700 estudiantes acreditados por el centro para realizar actividades. Según la agencia italiana de evaluación de la investigación y del sistema universitario, es el principal instituto de investigación del país. Se encuentra en primera posición de excelencia científica en 3 de sus ámbitos. Ha creado 26 spinoffs y formalizado unas 50 patentes. El FBK tiene 11 centros de investigación: Ciberseguridad, Sociedad Digital, Industria Digital, Digital Health, Sensores y Dispositivos, etc.
  • La Fundación Edmund Mach, que supone la continuidad del Istituto Agrario di San Michele all’Adige, fundado en 1874. Es una institución de educación e investigación en temas agrarios, de procesado de alimentos y desarrollo sostenible. Tiene 3 centros: 1) El centro de formación y educación, 2) El centro de investigación e innovación y 3) El centro de transferencia de tecnología, que da soporte a los potentes sectores agrícolas y forestales del Trentino
  • La Fundación HIT (Hub Innovazione Trentino o Trentino Innovation) es una entidad de la administración de la Provincia Autónoma de Trento que se dedica a promover, a través de la transferencia de tecnología, los resultados de la investigación realizada en el Trentino. Fue promovida por la Universidad de Trento, la Fundación Edmund Mach, la Fundación Bruno Kessler y Trentino Sviluppo. Tiene a unas 30 personas en plantilla y desde 2019, HIT ha ayudado a 110 startups las cuáles han captado más de 30 millones de inversión, ha conseguido más de 10 millones en proyectos europeos para la provincia y ha realizado 130 acciones de transferencia de tecnología.
  • La OCDE tiene un centro en Trento, el OECD Trento Centre for Local Development, que forma parte del OECD Centre for Entrepreneurship, SMEs, Regions and Cities. Ofrecen asesoramiento para el diseño e implementación de políticas adaptadas a las necesidades locales, en todo el mundo.
  • A través de uno u otro socio o agente del ecosistema, Trento está presente en varias de las comunidades del EIT europeo. Por ejemplo, el EIT Manufacturing (Universidad de Trento) o el Climate KIC (Trentino Innovation).
  • Pero, además, el nodo italiano -lo que se llama el co-location centre- del EIT Digital se halla en Trento. EIT Digital es una organización que impulsa la transformación digital de Europa a través de un ecosistema (que va más allá de Europa) de, en este momento, 228 corporaciones, pymes, startups, universidades y centros de investigación. Este ecosistema se encuentra en Ámsterdam, Berlín, Braga, Budapest, Bruselas, Eindhoven, Edimburgo, Helsinki, Londres, Madrid, Milán, Múnich, Niza, París, Rennes, Estocolmo, Trento y San Francisco. Esta sede de Trento une a los socios italianos que participan en EIT Digital. En concreto, son 42 organizaciones (corporaciones, universidades, centros de investigación) italianas los que participan en esa comunidad, incluyendo a 7 universidades, todas coordinadas por el nodo de Trento.
  • Pero Trento tiene además otro co-location centre italiano: el del KIC de Energía, coordinado por la Fundación Bruno Kessler
  • CLab Trento es una unidad interdepartamental de la Universidad de Trento creado en 2012 en colaboración con HIT (Hub Innovazione Trentino). El objetivo es promover el emprendimiento, la innovación y la creación de empresas. Desde 2017, Clab Trento forma parte del CLab Network, una red de universidades italianas con centros parecidos (sugeridos por el Ministerio de Universidades italiano, siguiendo las sugerencias de la Comisión Europea). a network of Italian universities. Tienen diversos programas. Por ejemplo, Start-Up Lab, un programa para ayudar a crear una startup. Otro ejemplo: Innovation Olympics, un reto real.
  • School of Innovation (SOI) de la Universidad de Trento es la primera escuela de Innovación en Italia. SOI se sustenta en la experiencia de CLab Trento, se ubica en sus instalaciones y complementa sus programas con una educación aplicada y en un aprendizaje basado en los retos y en una visión interdisciplinar. Por cierto, la Universidad tiene un Máster en Gestión de la Innovación.

En cuanto al mundo de las startups, el ecosistema de Trento se halla en la posición 541 del mundo y la 11 en Italia. No es pues una ciudad tan activa como en los ámbitos de la investigación y la innovación. Sin embargo, nuestras ciudades medianas Reus (704), Tarragona (740), Girona (451) o Lleida (653) no quedan en mucho mejores posiciones. La Universidad ha generado 24 spinoffs, alguna de ellas con una ronda de inversión reciente de 30 millones de euros.  En cuanto a inversión, Crunchbase tiene identificadas 33 rondas de inversión en la provincia. Destacan las recientes y voluminosas de Alps Blockchain (40 millones de euros) y de Sibylla Biotech (23 millones), esa spinoff de la Universidad de Trento. La influencia de la Universidad está motivando un empuje tecnológico en la provincia y por ello, a Trento se la ha denominado en alguna ocasión el “Silicon Valley en los Alpes”.

Acabando y como resumen: Trento podría efectivamente ser un ejemplo para nuestros ecosistemas locales. Podemos aprender de su estudio. Traslado algunas sugerencias a los agente del territorio, basadas en este caso. Las redacto en modo imperativo, como recomendaciones dirigidas a alguien que tiene responsabilidades en el desarrollo de ese territorio o que puede influir en él.

  • Intenta construir una potente (muy potente) agencia local de desarrollo, que ayude al sector empresarial
  • Dota a esa agencia con la función de atracción de inversión al territorio
  • Apuesta hoy por la I+D, la innovación y la tecnología. Pero no esperes nada a corto plazo. Mantén tu mirada puesta a 50 años vista.
  • Busca la excelencia en esa I+D. No pienses en el impacto en tu territorio. Pretende la excelencia y el impacto globales. Los beneficios locales derivarán de esa excelencia. Participa activamente en los mejores proyectos internacionales y el impacto local ya llegará.
  • Intenta situar a tu universidad entre las 500 mejores del mundo. Intenta situar tus centros de I+D entre los más importantes del país.
  • Y para ello necesitarás al mejor talento. Tu territorio es rico y atractivo, por supuesto. Pero no tiene todo el mejor talento del mundo. Debes buscar una concentración de talento diverso en el territorio. Atrae pues a las mejores opciones posibles, también a gente internacional y facilítale que se conecte con las iniciativas europeas de I+D y de innovación (por ejemplo, los KICs). Ayúdale en sus propuestas de este tipo.
  • Es un mensaje en especial dirigido a nuestras universidades territoriales, en sus programas de captación de estudiantes de grado y máster, predocs, postodocs así como investigadores consolidados. Pide pues a tu universidad que priorice la captación de talento (y que no se centre únicamente en la formación del talento local).
  • Orienta tu universidad hacia la tecnología, la innovación y el emprendimiento.
  • Promueve una escuela de innovación en tu territorio.
  • Traslada los retos globales a los actores de tu ecosistema.
  • Consigue y proporciona estadísticas del territorio sobre I+D, tecnología y startups. Las estadísticas ayudan a identificar y promocionar el ecosistema.

Sin embargo, hay que ser conscientes de las diferencias entre nuestros ecosistemas territoriales y Trento. Catalunya Sur o Girona no son iguales a Trento por muchas razones. Para mí las dos más importantes son éstas:

Grado de autonomía

Nuestros ecosistemas locales no tienen la misma autonomía que ha permitido a Trento dedicar recursos a la educación, la investigación y la innovación. Aquí, las decisiones del ecosistema se toman más lejos. En concreto, en relación a los ecosistemas del Sur o del Norte de Catalunya, las decisiones de gran calado se toman en Barcelona. De hecho, la primera piedra sobre la cual se dictan las políticas es la información. El Trentino tiene capacidad estadística en innovación e I+D. Las provincias catalanas no la tienen. ¿Cuánto dedica Girona a I+D? No lo sabemos. Exige pues a tus administraciones regionales y a tus “ciudades globales” de las cuáles tu ecosistema local “depende” que te proporcionen un mayor grado de autonomía en las políticas de desarrollo.

La gran ciudad innovadora próxima

Es por esa falta de autonomía de proximidad que nuestros ecosistemas locales (aunque pueden tener muchos más habitantes que el Trentino) no pueden armar una entidad de desarrollo económico local tan potente como Trentino Sviluppo. Aquí, Acció realiza un magnífico trabajo descentralizado. Pero nunca se dedicarán 100 personas a una provincia de 500.000 habitantes, el tamaño del Trentino. Es evidente que la autonomía funciona.

Pero estos ecosistemas territoriales nuestros tienen algo que Trento no tiene: La presencia, a 100 km, de una gran ciudad que está entre las 30 más importantes del mundo en ciencia, innovación, tecnología y startups. Esta sería pues la última sugerencia que yo haría a ese responsable del territorio: Realiza acciones y políticas explícitas para conectar tu ecosistema territorial local con esa gran ciudad innovadora global que tienes tan cerca. “Viaja” más a ella, estúdiala, conoce sus proyectos y las personas que los lideran e intenta implicar en ellos a agentes de tu territorio, define unas políticas de innovación que tengan en cuenta esa gran ciudad innovadora.

Una gran ciudad como Barcelona es, para los ecosistemas territoriales, una oportunidad, pero también una amenaza. Si el territorio no es activo en ciencia, innovación, tecnología y startups, el talento se irá. El territorio será su dormitorio y su trabajo se hallará a 100 km, muy accesibles en trayecto diario. En esos casos, la pregunta ¿dónde está el talento de ese territorio poco activo? Se responde así: Lo encontrarás en la estación del AVE, por la mañana y por la noche. Es obligado pues que este tipo de territorios abran y conecten su ecosistema local a esa gran ciudad. Esa es la principal diferencia con Trento. Y nuestros ecosistemas territoriales (Girona, Reus, Tarragona, Vic, Manresa o Lleida) no están aprovechando Barcelona, entre otros motivos, debido a que los responsables de la dinamización territorial no la conocen. Gran última recomendación a ese responsable de territorio: Organiza para los agentes de tu ecosistema misiones, “viajes” exploratorios, de tres o cuatro días, a Barcelona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.