Parlem cada vegada més de la Tecnologia Profunda. Ens estem adonant que és allò que ens resoldrà els problemes rellevants de la humanitat. Ho acabem de constatar, amb les vacunes. Fa just un any que coneixem que hi ha aquesta nova malaltia. En aquest breu -molt breu- espai de temps, tenim més de 100 vacunes potencials, algunes d’elles ja administrant-se als pacients. D’aquí un temps, aquesta serà vista com una de les fites més grans de la humanitat, en tota la seva història. I aquesta resposta tant ràpida a la pandèmia ha posat la Ciència (nou coneixement) i la Tecnologia (aplicació d’aquest nou coneixement) on toca: són els aspectes fonamentals de la societat humana.
La Deep Tech es defineix com aquella tecnologia que té un gran impacte, requereix temps per assolir la maduresa necessària per ser aplicada i necessita de grans injeccions econòmiques per fer-la avançar. La Deep Tech es basa en Ciència d’una banda i de l’altra, en Startups que facin arribar els resultats de la recerca a les persones. La Deep Tech té doncs les seves arrels en la recerca. Per suposat, també a les tesis doctorals.
Jo sempre dic que les tesis doctorals són un dels grans potencials amagats del nostre ecosistema. Sabeu quantes tesis doctorals es llegeixen cada any a Catalunya? Les dades ben recents de l’ACUP (informe presentat fa uns dies, amb les dades del curs 2017-18), ens diuen que a Catalunya es llegeixen, depenent dels anys, entre 2.000 y 3.500 tesis doctorals. Com que una tesis dura entre 3 i 4 anys, constantment tenim uns 10.000 estudiants de doctorat navegant per les fronteres del coneixement.
Avui la Ciència -conceptualment, filosòficament- ha canviat les seves bases. Ara la Ciència són -simultàniament- dues coses:
- La llibertat que tenen els investigadors de treballar per curiositat, de traspassar la frontera del coneixement i veure què hi ha més enllà.
- L’obligació de pensar en l’aplicació. Aquesta part pràctica de la Ciència ha d’estar en la ment de l’investigador.
Us vull parlar d’un programa que vol tocar la ment dels doctorands, per fer-los veure això. A la Universitat de Girona acabem de cloure una primera edició del Deep Tech Initiator, dirigit a les persones que estan a punt de defensar la tesis o que ho han fet recentment. Des de l’Oficina d’Investigació i l’Escola de Doctorat, hem dissenyat un programa que només té un objectiu: Tocar un interruptor en la ment d’aquestes persones. A partir del seu pas pel programa, aquestes persones que han estat immerses en el món de la recerca, ja no veuran igual el món. És una mica com allò que va comentar en Salim Ismail (autor del llibre Organizaciones Exponenciales) en una xerrada a Barcelona fa un parell d’anys. En Salim va mostrar aquesta imatge a la pantalla
I ens va preguntar…. Veieu el gos? No. No el vèiem (uns poquets deien que si).
Després ens va mostrar una altra imatge en la qual el gos estava delineat entre el mapa de punts de la foto anterior. Aaaah…. ara si que el vèiem!! Es veia perfectament!
Ens va dir: “a partir d’aquest moment ja no podreu deixar de veure mai més el gos, de manera automàtica, quan mireu aquesta fotografia. Encara que tardeu 10 anys a tornar visionar aquesta imatge… en el moment en que ho feu, immediatament veureu el gos. Haurà quedat codificat en el vostre cervell.”
El Deep Tech Initiator ha posat diversos conceptes en la ment dels doctorands investigadors, on hi quedaran per sempre. Mai més veuran les coses iguals. Són idees relacionades amb la conversió de la Ciència en Tecnologia per procurar solucions per a les persones, per a la societat, per a la humanitat. Els assistents al Programa ara saben que Ciència, Tecnologia i Emprenedoria estan en el centre de l’economia. Saben també que la Ciència ja no és (només) publicar. El món de la Ciència té l’obligació de crear coneixement, efectivament. Però no només. Ara la gent que fa Ciència té també la responsabilitat de convertir-la en cosa pràctica. I el programa els ha ensenyat de què va aquest procés de conversió.
He de dir que no som pioners. Vull reconèixer el lideratge i la magnífica feina que s’ha fet des del Programa de la Ciència al Mercat. Ells han marcat el camí. Gràcies per fer-ho!.
I un altre agraïment: El Deep Tech Initiator de la UdG només es basa en una cosa: en gent immensa que tenim aquí a cada nostra. Us relaciono les persones que han passat pel programa i entendreu per què els vull traslladar aquest reconeixement.
- Carles Puente, fundador de Fractus. Ell, en la seva conferència magistral, ens va sintetitzar el que és la tecnologia, usant el cas d’aquesta spinoff de la UPC.
- Josep Nadal, director tècnic de Concentrol i
- Jordi Bacardit, fundador de Docuchem, ens varen exposar com es gestiona la I+D en una empresa
- Hi varen ser també l’Itziar Blasco, de Barcelona Activa, i
- L’Albert Torruella d’Acció, que ens va parlar del Corporate Venturing
- En Jordi Arias de Hype Corporate partners. Ell ens va presentar casos concrets de programes de Corporate Venturing.
- La Mariona Sanz ens va parlar del Girbau Lab
- La Pepa Lara i la Montse Estopà de l’OITT varen tractar els projectes de recerca en l’àmbit públic
- En Nèstor Corominas, de CURELL SUÑOL, ens va endinsar en la propietat industrial i intel·lectual
- En Marc Sabater de l’OITT va exposar com funcionava la transferència de tecnologia a través de patents
- La Carla Maté, del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ens va posar un exemple concret de transferència via patents, el cas d’èxit derivat de la col·laboració entre el Vall Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Universitat de Columbia
- En Ferran Lázaro de l’OITT va dir què eren les spinoffs universitàries. Varen passar també pel programa diversos representants de spinoffs. En concret,
- La Joseta Roca, de la spinoff de la UdG IQUA ROBOTICS,
- En Sergi Valverde, també d’una spinoff de la UdG, Tensor Medical
- En Gonçal Calvo, de BMAT Music Innovators, spinoff de la UPF
- La Cristina Aresté de la UPC va presentar el Programa de la Ciència al Mercat, al qual m’he referit fa un moment
- En Xavier Testar de la UB ens va parlar de la investigació en el sector públic
- En Jordi Naval ens va parlar de Biocat i de la Bioregió
- La Marta Príncep, de BHV Partners, va explicar com creix una empresa de biotecnologia
- La Mariona Serra, de la spinoff de la UdG GoodGut, va posar-se com exemple d’una empresa d’aquest tipus
- En Francisco Badia de Grow Venture Partners ens va parlar d’un cas que ell coneixia bé, el de Signadyne, la spinoff de l’ICFO que va acabar sent comprada per Keysight.
- Stefano Lacaita, Expert for Change, va parlar des de la seva experiència a Imm Sound, de la qual ell en va ser director. Recordeu aquella spinoff? Promoguda pel gran Vicente López, de Barcelona Media, va acabar sent adquirida per Dolby l’any 2012.
- Edith Llobet de l’OITT va exposar el pacte de socis
- L’immens Pep Gómez, fundador de Fever, va ser l’emprenedor que va parlar del pacte de socis. Sempre recordo el que m’havia explicat ara fa uns anys (i no puc evitar somriure): Ell -un jove en la vintena- a Silicon Valley, sortint de l’acte de signatura del contracte d’inversió (i per tant, del pacte de socis), amb la seva còpia de més de cent pàgines. Però sense grapar. Per obrir la porta del cotxe, deixa el totxo en el sostre. I se n’oblida. Arrenca…. i un contracte d’inversió milionari escampat a pàgines per la vall del silici!
- La Nuria Gil d’AKUABA va fer una magnífica presentació sobre el paper dels inversors
- Juan Álvarez de Lara, fundador de Seed&Click i de GP Origen Ventures Fund, va ser un exemple d’inversor
- En Juan Luis Segurado d’IESE ens va parlar dels inversors més propers
- L’Albert Colomer va posar l’exemple de Business Angels Network of Catalonia (BANC), dels primers que hi va haver a Catalunya
- Urs Rothmayr, de Hype Corporate partners, va explicar què són les acceleradores i va posar el cas de The Founder Institute, que ell va portar a Catalunya.
- Simón Lee va entrar en detall en una acceleradora privada, Península
- Jaume Baró va presentar Barcelona Activa com a exemple d’una acceleradora pública
- Raquel Riera va exposar els programes d’acceleració de Biocat
- Oriol Pascual Moya-Angeler va parlar de IQS Tech Factory
- En Lluís Rovira Leranoz de Protofy va parlar del prototipatge i de la idea de Mínim Producte Viable
- En Jaume Argerich, ens va introduir al món de la valoració de la tecnologia i de les startups
- Els diferents models de negoci varen ser tractats per Lluís Rodríguez Salgado
- Anna Rodríguez va parlar de l’empresa tecnològica MJN Neuroserveis
- Teresa Tarragó va exposar què porta al Exit (sortida), en forma d’adquisició d’una startup per part d’una corporació
El programa va “visitar” també Barcelona (visita virtual obligada). En aquesta incursió al cor del nostre ecosistema, ens varen atendre:
- Carme Ribas de Barcelona, qui va resumir el magnífic ecosistema de Barcelona
- Josep Carmona, CEO de la spinoff de la UPC Process Talking
- Julianna Ribera de la spinoff Amalfi Analytics, incubats a la Incubadora MediaTIC de Barcelona Activa
- Anna Serra, directora de comercialització i comunicació del Parc Científic de Barcelona, ens va presentar el Parc
- L’Albert Mundet va exposar el Barça Innovation Hub
- Claudio Cruz Cazares va presentar StartUB
- La “visita” a I2Cat va estar guiada per Miquel Àngel Pérez y per Míriam Castillo
- Joana Fusté ens va mostrar el Pier01 i ens va parlar de Barcelona Tech City
- L’Enric Urreta, flamant president de l’Associació 22@ Network, ens va atendre i ens va parlar de la seva associació.
- Finalment, Luisa González i Alexander Arnal ens varen guiar en la visita a Valkiria, en ple barri 22@
Quan de talent !! És fàcil fer coses amb tanta gent bona. Ells i elles -aquestes 51 persones- han sigut claus fer activar quelcom en la ment dels doctorands que varen assistir al programa. Sempre més veuran ràpidament el gos de la imatge !!