Aquests dies em mirava el llistat de les startups globals que s’han convertit en unicorns. N’acabo de fer un tuit. És aquest:
Em fixava que entre elles hi ha Oxford Nanopore Technologies, amb una valoració de 1,55 bilions (americans) de dòlars. Com que és una empresa que he utilitzat a les meves classes, m’hi he parat una mica i ara us explico algunes coses d’ella.
D’on ve Oxford Nanopore? Doncs…senzill: de la Ciència. Oxford Nanopore Technologies va ser creada com una spinoff de la Universitat d’Oxford, del seu Departament de Química, per comercialitzar el coneixement obtingut pel professor Hagan Bayley i el seu grup de recerca.
Aquest científic havia estat treballant molt anys en els petits porus d’una proteïna, pensant que podria arribar a detectar molècules que passen per ells. És a dir…. investigava ….. collonades, el sexe dels àngels, segons les ments preclares que sovintegen a per tot arreu, també –i molt- a casa nostra. Aquelles ments que diuen que els investigadors s’han de dedicar a coses pràctiques, a allò que importa a les empreses. Perdoneu l’estirabot, però és que aquest tipus de persones fan molt mal al país, són un dels pitjors càncers per construir un lloc millor.
Doncs bé… el britànic Hagan Bayley, que va arribar a Oxford l’any 2003, retornant dels Estats Units, on ja havia començat la seva recerca feia molts anys, va impulsar la creació d’una spinoff l’any 2005. L’empresa havia de comercialitzar l’aplicació d’aquella collonada. Ai, perdó! Intentaré no tornar a sortir del meu estil habitual. Oxford Nanopore Technologies va comercialitzar amb èxit una petita unitat, el MinION, –de la mida d’un USB- per seqüenciar ADN. Avui, pocs anys després, s’ha convertit en una empresa líder en seqüenciació. Diuen que el seu objectiu és “to enable the analysis of any living thing, by any person, in any environment”. El 2009, el professor Bayley va ser nomenat Entrepreneur of the Year per part de la Royal Society of Chemistry.
Fins el mes de març d’aquest any 2018, l’empresa ha aconseguit “aixecar” (l’altre concepte que les ments preclares no entenen ni a la de tres) 451 milions de lliures, per consolidar el seu mercat. Part d’aquest finançament s’ha destinat al desenvolupament de nous productes. Entre ells, l’anomenat PromethION, que pot “llegir” un genoma humà complert en 48 hores i a un preu de 600 dòlars! Si li expliquen a en Craig Venter el 1999 no s’ho creu ni boig!.
L’empresa està ubicada al Oxford Science Park (buffff…. quines empreses tenen determinats parcs científics!) (o és precisament per això, per ser com són que tenen determinades empreses?). Ara està construint una fàbrica a Oxfordshire. S’espera que Oxford Nanopore Technologies facturi 75 milions de lliures aquest 2018. Va entrar a la llista de les startups unicorns mundials l’any 2015 i –com deia- avui té un valor superior als 1.500 milions de dòlars.
Algun dia us explicaré el procés de transferència de tecnologia des de la Universitat d’Oxford a aquesta empresa! Serà un altre post, en el qual em referiré a en Tom Hockaday, qui havia sigut durant molt anys director de la unitat de transferència de tecnologia de la Universitat d’Oxford, Isis Innovation (avui anomenada Oxford University Innovation), la qual, per mi sempre ha estat la millor del món. Avui en Tom el tenim proper, col·laborant amb el nostre ecosistema, en concret, amb la Universitat Pompeu Fabra.
Mentrestant… recordeu… Ciència i més Ciència, és la base de tot plegat! No són collonades! De debò!