Fa pocs dies vàrem fer la segona reunió de la XARXA PRIMER. Aquesta Xarxa està constituïda per 17 iniciatives d’emprenedoria especialitzada (Primer Pre-Accelerator Program). Aquestes iniciatives reuneixen les següents característiques:
- Programes d’emprenedoria basats en la formació i la tutoria.
- Amb un alt focus temàtic, molt especialitzats i diferenciats.
- Suposen l’aplicació d’innovació, tecnologia o nous models de negoci.
- Basats en algun element que suposi una palanca, un trampolí per als projectes emprenedors.
- Generen empreses orientades a mercats globals.
- Els seus programes de formació tracten necessitats i oportunitats en aquell àmbit concret, possibles solucions i mercat internacional.
- La tutoria és aportada per persones especialitzades i amb experiència empresarial.
Resumint encara més, tenen 3 característiques clau:
- Orientats a etapes molt inicials de les startups (pre-startup)
- Molta especialització, un enfocament de nínxol
- Basats en formació i mentoria
Són per tant “Niche Incubators o “Niche Accelerators”.
Els 17 programes són els següents:
- Parcs Temàtics, de la Diputació de Tarragona, la Fundació Autoocupació i el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de la Universitat Rovira i Virgili. Aquest programa es va iniciar la setmana passada amb 15 participants de perfils molt interessants. El programa suggerirà necessitats i oportunitats de l’àmbit dels parcs temàtics i ajudarà als participants a crear empreses per donar-hi resposta. El programa compta amb la col·laboració de Port Aventura, per tal que els participants tinguin un camp de proves de les seves propostes.
- Indesuptech, programa per als emprenedors de l’esport, promogut per Indescat, el clúster de la Indústria de l’esport. En el programa hi participen també Eurecat i la Universitat de Barcelona.
- El Consell Comarcal Anoia duu a terme el Anoia Connected Car Living Lab en el Campus Motor Anoia i en el circuit de velocitat Parcmotor i fa créixer startups de l’àmbit del cotxe connectat. El projecte compta amb la col·laboració de Cellnex Telecom.
- L’Ajuntament de Martorell proposa Solucions 4.0 per al sector de l’automoció. Col·laboren en el programa el Consorci de Formació Professional d’Automoció, el Centre de Formació Professional d’Automoció de Martorell i el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya
- Edutech Emprèn és promogut per la UOC per generar startups en l’àmbit de l’e-learning. Toca reptes com Social LMS, Learning analytics, smart contents, gamificació i serious games, adaptative learning, dispositius (BYOD, wearebles, etc.), tecnologies inmersives (RA-RV-video 360º, etc.), comunitats de pràctiques, etc.
- Newtalent és un programa de IVEAEMPA, la Federació d’Empresaris Marítims i Pesquers. Es defineix com l’acceleradora del mar i es duu a terme a Torredembarra. Se centra en les necessitats i oportunitats que ofereixen els petits ports pesquers i nàutics. Els emprenedors que vulguin oferir solucions innovadores en aquest àmbit tenen en aquest programa un magnífic marc de referència.
- Drons i Territori és un programa promogut per Mas Vinyoles Hub, el Barcelona Drone Center de Moià i la Universitat de Vic.
- De la Ciència al mercat, promogut per la UPC, UB i la UAB, s’especialitza en ajudar a convertir tesis doctorals en startups i spin-offs.
- El Parc de Recerca de UAB i el Centre de Visió per Computador promouen un programa de generació d’startups basades en Intel·ligencia artificial . El programa posa a disposició dels participants xarxes de living labs i plataformes d’experimentació de la Universitat.
- El Smart Town: Gestió d’Urbanitzacións intel.ligents és una iniciativa de l’Ajuntament de Calonge. Els participants podran implementar solucions per facilitar la gestió municipal i la vida dels veïns que viuen en espais dispersats, poc concentrats. És el concepte Smart Town, amb característiques tècniques i oportunitats diferents a la idea Smart City.
- FoodTech a Figueres, promogut per l’Ajuntament. El programa s’emmarca en una iniciativa més àmplia de la ciutat per reforçar les cadenes de subministrament agroalimentàries locals i donar suport a la investigació i el desenvolupament de la gastronomia.
- L’Agència de Desenvolupament del Berguedà té el programa TEXInnova, amb la col·laboració de la Fundació Universitària del Bages i el Innotex Center de la UPC de Terrassa. Facilita la creació d’startups sobre el tèxtil tècnic sanitari. Això vol dir per exemple, productes biològics per a la tintura de teixits, desenvolupament de teles i fibres naturals, ús de polímers biodegradables en la fibra tèxtil natural, microorganismes per produir colorants orgànics per substituir les versions petroquímiques, etc.
- La Unió Patronal Metal·lúrgica de l’Hospitalet i el Baix Llobregat proposa Smart PAE – Innovació i tecnologies aplicables als polígons intel·ligents . Els participants en el programa són ajudats a construir les seves propostes de valor per aportar tecnologia als polígons industrials. El districte econòmic de l’Hospitalet es posa a disposició d’aquests participants per testejar els seus productes. En particular, el Polígon de la Pedrosa.
- El programa Smart Beach de l’Ajuntament del Vendrell vol facilitar la creació i creixement d’startups que ofereixen solucions tecnològiques per a la platja. Els reptes plantejats són l’accessibilitat i les activitats a la platja, les platges netes, la platja com a entorn social i la platja com a despatx. Totes les propostes emprenedores que tinguin propostes dirigides a aquests reptes trobaran els millors experts i tutors en aquest programa.
- Pandora Hub organitza el programa d’incubació de tecnologia cívica, digitalització i innovació de processos participatius i governança descentralitzada
- El Consell Audivisual de Catalunya CAC proposa una preacceleradora del sector Media
- I el Consell de Cambres un programa sobre Startups Industrials, startups que necessitaran procés de fabricació
La Xarxa PRIMER pretén els objectius immediats següents:
- Suport en el disseny i contingut dels 17 programes
- Difusió conjunta dels 17 programes, per a la seva promoció i per facilitar la captació d’emprenedors potencials
- Creació d’una web de cada una de les 17 iniciatives
- Creació d’una web global del programa i de la Xarxa.
- Celebració de jornades col·laboratives i d’intercanvi d’experiències.
- Programes de formació conjunta per als responsables dels 17 programes
Suport de Península (abans Incubio)
Per a la implementació i seguiment dels projectes, la Generalitat ha contractat una entitat externa, Península, experta en programes d’incubació i acceleració. Aquest suport també permetrà una major proximitat del Departament d’Empresa i Coneixement als 17 programes i un seguiment més proper.
La iniciativa de la Generalitat pretén, en darrer terme, estendre a tot Catalunya l’efecte de concentració d’empreses basades en la innovació i la tecnologia que suposa Barcelona, hub tecnològic i emprenedor de referència global.